Scroll
voor kaart
0
Scroll
voor kaart
Wie met enige regelmaat het journaal kijkt kan het niet zijn ontgaan dat Zaandam in de zomer van 2016 hot topic was. Het was een komen en gaan van journalisten, vreemden en geïnteresseerden in het buurtje Poelenburg. Iedereen wilde met zijn of haar eigen ogen zien hoe het er in deze ‘Vogelaarwijk’ aan toe ging. Een groepje jongeren zou het leven van de bewoners zuur maken met hun aanwezigheid bij voornamelijk de plaatselijk supermarkt Vomar. Opvallend was dat één van deze jongens, Ismail Ilgun, hun taferelen vastlegde voor zijn YouTube kanaal in wat hij noemt de 'hoodvlogs'. Minister-president Rutte noemde het groepje zelfs ‘tuig van de richel’. Ondanks dit kreeg Ilgun een overnight BN'er status en kwam bekend te staan als de 'treitervlogger'. Samen met het Zaanse gemeenteraadslid Juliëtte Rot vormt hij de voornaamste hoofdrolspelers in dit verhaal. Rot was de enige ambtenaar die zich constant in haar functie en als buurtbewoner in de media uitsprak tegen wat er gebeurde in de wijk.
We zullen proberen uit te vinden hoe er wordt teruggekeken op deze roerige paar weken door de ogen van een betrokkene en buurtbewoners. Hoe hebben zij dit allemaal ervaren en misschien wel nog belangrijker wat voor rol schrijven zij de media toe? Laat je leiden door dit interactieve verhaal om een beter beeld hiervan te krijgen.
Corné Borst
Joana Lamptey
Nieuws of Propaganda 2018
Een onderzoek naar het Poelenburg 2016 conflict
Sleep het gele Mannetje voor een Streetview
Klik voor meer info over Poelenburg
Klik op een marker voor een foto
Hoodvlog: Het woord 'hood' komt van het Engelse woord neighbourhood wat buurt betekent. Vlogs zijn kortweg video blogs. De hoodvlogs zijn dus te zien als videoblogs over de buurt; specifiek de buurt Poelenburg.