0

Poelenburg allezzzz.jpg

Concluderend...

 

Het feit dat 3 grote landelijke nieuwsmedia en een grote lokale speler zoveel aandacht heeft geschonken aan dit verhaal lijkt in lijn te zijn met hoe het destijds is beleefd door de bewoners en ook Juliëtte Rot. Zij geven aan niet zoveel media-aandacht te hebben verwacht, maar dat het uiteindelijk wel ontzettend veel was. De buurtbewoners die wij spraken lijken meer het gevoel te hebben dat hun buurt negatief in het nieuws is gekomen en dat de problemen overdreven zijn. Wat interessant genoeg door Juliëtte Rot helemaal niet zo wordt beleefd. Hoewel de aandacht ook voor haar een bitterzoete smaak heeft achtergelaten, ziet ze het wel als iets wat een noodzakelijk goed is geweest. Door de aandacht kon zij er binnen de raad meer aandacht voor vragen en de problemen proberen op te lossen.

 

Op de hoofdvraag hoe manifesteerde media logica zich in de berichtgeving over Poelenburg pak ik graag de theorie er weer bij. Zoals eerder gesteld werd zijn verhalen en gebeurtenissen pas nieuwswaardig als ze aan een aantal voorwaardes voldoen. Te weten: onverwachts, actueel, negatief en dichtbij. In het geval van Poelenburg kunnen we stellen dat de kenmerken die passen vooral negatief en dichtbij waren, maar ook wel een beetje onverwachts. De jongens zorgden voor overlast (negatief), het gebeurde hier in Nederland (dichtbij) en voor de mensen die niet in Poelenburg wonen en de problemen niet kennen kwam het toch een beetje uit de lucht vallen (onverwachts).

 

Wat de media bepalen dat belangrijk is, is het begin van framing. Dit zien we terug in de manier waarop de gebeurtenissen worden verteld, welke woorden er worden gebruikt, hoeveel er verteld wordt maar ook welke delen van het verhaal gedeeld wordt. Dit kunnen we weer een stapje verder koppelen aan media logica. Er is dus een behoefte van de media om te vertellen wat er zich allemaal afspeelt in Poelenburg. Het is als het ware een schandaal, want de gemeente doet er niets aan en de politie heeft de jongeren ook niet in de hand. De verhalen worden in drie van de vier gekozen media eerder interpreterend dan beschrijvend verteld en weinig inhoudelijk, zoals kenmerkend voor media logica.

 

Er kan dus geconcludeerd worden dat de nieuwsberichtgeving over Poelenburg perfect past in het staatje van nieuws uit de tijd van media logica. De bewoners die voor dit onderzoek zijn gesproken geven aan vooral moeite te hebben gehad met hoe negatief de buurt leek door alle media-aandacht. In tegenstelling tot één van de sleutelfiguren die de aandacht juist als zowel positief als negatief beschouwde, omdat door de aandacht het balletje voor de buurt is gaan rollen.

 

Foto pagina interviews: Van Vuuren, Ijmuiden. (2018). https://www.vuuren.nl/portfolio_category/infratechniek/.

 

Foto pagina achtergrond: Ismail Ilgun - persoonlijke Instagram pagina. (2017, 13 augustus)

 

Informatie op pagina Achtergrond:

  • http://durp.zaanstad.nl/plannen/NL.IMRO.0479.STED3767BP-/NL.IMRO.0479.STED3767BP-0201/t_NL.IMRO.0479.STED3767BP-0201_2.4.html

 

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Poelenburg

 

  • https://www.oozo.nl/cijfers/zaanstad/poelenburg/poelenburg

 

  • http://www.weetmeer.nl/buurt/Zaanstad/Poelenburg/04791210

 

Achtergrondfoto pagina Achtergrond: uit het gemeentearchief Zaanstad

 

Foto jaren '70 Achtergrond: Peldersveld uit gemeentearchief Zaanstad

 

Tabel demografie op pagina Achtergrond: 'Wijkfoto Poelenburg - versie januari 2018' van de gemeente Zaanstad

 

 

 

 

Referenties theorie

 

Altheide D. L. and Snow R. P. (1979) Media Logic. Beverly Hills, CA: Sage.

 

Altheide D. L. and Snow R. P. (1991) Media Worlds in the Postjournalism Era. New York: Aldine De Gruyter

 

Becker, U. & van Praag, P. (2006) Politicologie. Spinhuis, Amsterdam pp.1-344

 

Berglez, P. (2011). Inside, outside, and beyond media logic: Journalistic creativity in climate reporting. Media, Culture & Society, 33(3), 449-465.

 

Drunen, A. (2014). "They are not like us": How media and audiences frame Muslims. S.l: S.n.].

 

Entman, R. M. (1993). Framing: Toward clarification of a fractured paradigm. Journal of Communication, 43(4), 51-58. doi:10.1111/j.1460-2466.1993.tb01304.x

 

Gamson, W. A., & Modigliani, A. (1989). Media discourse and public opinion on nuclear power: A constructionist approach. American Journal of Sociology, 95(1), 1–37.

 

Nicolini, K. M. & Hansen, S. S. (2018). Framing the Women’s March on Washington: Media coverage and organizational messaging alignment. Public Relations Review, 44(1), 1-10.

 

Scheufele, D. A. (1999). Framing as a theory of media effects. Journal of Communication, 49(4), 103-122. doi:10.1111/j.1460-2466.1999.tb02784.

 

Vreese de, C. H. (2005). News framing: Theory and typology. Information Design Journal, Document Design, 13(1), 51–62.

 

Nog even geanalyseerd.... 

 

 

Voor het analyseren van de media-berichtgeving over Poelenburg hebben we gekozen om naar vier nieuwsmedia te kijken en naar drie specifieke momenten. Deze momenten hebben we gekozen omdat er in alle drie de media iets over geschreven was. De media zelf zijn eigenlijk niet met bijzondere voorkeur gekozen. Wel is er expres ook gekozen voor een lokaal nieuwsmedium om te kijken of er grote discrepanties waren met hoe het nieuws verslagen werd op nationaal niveau. Dit bleek niet het geval, wel zijn er aanzienlijk meer artikelen te vinden op de pagina van RTV N-H dan de andere drie landelijke media.

 

Wat de inhoud betreft valt het al met al valt op dat NOS misschien wel het meest beschrijvend medium van de vier is. Zij schrijven relatief korte artikelen om te omschrijven hoe het de buurt vergaat en proberen daarin ook hun woorden wijs te kiezen en niet per se labels te plakken op de betrokkenen. De Telegraaf en RTV N-H lijken het meeste de media logica berichtgevingsstijl aan zich gebonden te hebben. Zij gebruiken voor de Poelenburg situatie veel negatief woorden en centreren het verhaal rondom de jongeren alleen. De toon van deze media is vooral negatief en legt de nadruk op hoe schandalig dit is. Als enige probeert de Volkskrant enige journalistieke verdieping toe te voegen. Hun artikelen zijn langer en het valt op dat in het eerste artikel vanuit een hele andere invalshoek wordt geschreven dan de rest. Deze verdieping geldt ook voor het laatste artikel.

 

De media heeft in de zaak Poelenburg ingespeeld op het feit dat er een brandhaardje was en hier vervolgens met ze allen veel negatieve aandacht aangeschonken.

ga terug naar het begin